Byråkrati

Det har varit strålande sol och sommar värme här, i stort sätt varenda dag sen vi kom hit för en månad sedan. Det kan man inte säga om idag, för idag regnar det rejält.

Vi har varit här nu i en månad, tiden har gått fort.

Nästan hela 2 första veckorna gick åt att springa till olika myndigheter och åka till sjukhus efter sjukhus, ta prov efter prov och samlade dokument för att kunna sen söka ett uppehållstillstånd för T. Och även att pendla 32 mil mellan där mina syskon bor (där vi var tvungna att registrera T på) och Chelni (staden där vi har kyrkan och där vi tänkte bo).

Medens vi var fortfarande i Sverige och förberedde för den här resan och vistelsen här var våran tanke att vi skulle vara här i ett år. Vi hade kollat med migrationsverket i Moskva och med Ryska ambassaden i Sverige att man kunde åka med en privat visum in i landet och sen kunna ansöka om uppehållstillstånd för hela året utan att åka ut ur landet. Alla sa och vi trodde så att gå den här vägen skulle vara den lättaste väg, eftersom jag är rysk medborgare. Att söka ett religiöst visa sa många att det skulle kunna innebära problem för T som utlänning.

För att göra berättelsen kort får vi nu veta att när man söker "tillfällig bosättning" som det heter egentligen (någon form av uppehållstillstånd), MÅSTE man vara utanför landet i 6 månader och att man få den inte för hela året som det var för ett par månader sen, utan nu har de ändrat lagen och att man fick den bara för 3 månader och var tvungen att söka på nytt efter dessa tre månader, samma process om igen. Här stöter vi på våran första stora motgång.

I församlingen finns den en jurist som försöker läsa på i lagen om detta och ger oss först ett hopp om att T kan skippa dem 3 första stegen och ansöka direkt om medborgarskap haken blev där att då var man tvungen att vara gifta i tre år. Vilket vi inte är än.

Där rök den chansen.

Det man mest blir frustrerad för är att ingen värkar riktigt veta vad som gäller och alla säger olika saker. Ingen är van vid hur man gör och hur man kan göra med en ryska som har en svensk man.

Ett annat problem som uppstod är att eftersom T registrerar i ett annat samhälle får han egentligen inte vistas någon annan stans mer än tre dagar. Poliserna kan kolla av honom när som helst och då får man betala mycket straff.  

Ett till problem uppstod när vi skulle förlänga ett papper till bilen, problemet låg i det att bilens tog på mig medens på ryska pappret som vi fick vid gränsen stod den på T. Och att man var tvungen att åka ända till Kazan för att förlänga den.

Saken är den att bilens ägare måste skriva en sort dokument om att den tillåter den och den personen köra ens bil. Vi hade tur som fick en snäll polis man, han tog all ansvar för det på sig själv och vi fick det nya pappret på ett par timmar utan att göra en sort besiktning på bilen.

Vilket skulle innebära att vi var tvungna att lämna bilen där över natten och komma tillbaka nästa dag.

Nu är läget som så att T:s visum går ut den 29 oktober då måste han ut ur landet.

Så då kommer vi tillbaka till Sverige snart igen, där ska vi försöka ansöka om religiöst visum genom Moskva som man kan max få i tre månader och sen ansöka om nästa tre månader osv.

Det kan gå på två veckor om vi kommer att ha inbjudan klar, om inte så kan det ta en månad innan vi kan förhoppnings viss åka ut igen.

Det här är väldigt kortfattat om våra motgångar och situationen vad gäller dokumenten.

Nästa inlägg ska jag försöka skriva om hur vi bor och vad vi gör här, eller har gjort här hittills.

Vårat vecka schema kommer senare...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0